Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Βρώμη (Oat)

Η βρώμη είναι φυτικό μαλακτικό, απορροφητικό, λειοτριπτικό με μεγάλη διάδοση στα καλλυντικά παρασκευάσματα.

Προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Avena sativa. Η σκόνη του δημητριακού περιέχει : άμυλο, πρωτεΐνες, κυτταρίνη, ιχνοστοιχεία (φωσφόρο, μαγνήσιο, σίδηρο,χαλκό κ.α) και υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε και ένζυμα.

Το κολλοειδές εκχύλισμα βρώμης - από το οποίο μπορούμε να βρούμε αρχικά πληθώρα καλλυντικών τόσο για κοσμετική χρήση όσο και για δερματολογική χρήση- περιέχει : βασικά λιπαρά οξέα όπως λινολεικό οξύ και ένζυμα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως Β και Ε

Το κολλοειδές εκχύλισμα βρώμης χρησιμοποιείται αρκετά στην παρασκευή καλλυντικών παρασκευασμάτων διότι έχει μαλακτικές ιδιότητες και ήπια αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες διότι υποστηρίζεται πως αναστέλλει τη βιοσύνθεση των προσταγλανδινών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηρό δέρμα, σε μικροερεθισμούς, μικροτραυματισμούς από γδάρσιμο ή ξύσιμο, μικροεγκαύματα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιδερμίδα μετά από τοπική εφαρμογή με φάρμακα (όπως θεραπεία ακμής κ.α).

Τέλος, το εκχύλισμα βρώμης μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως : ατοπική δερματίτιδα και βρεφικούς ερεθισμούς. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν αναφερθεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου