Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Φυτικά Βούτυρα Καλλυντικών

Παρακάτω παραθέτω τα κυριότερα βούτυρα για την παρασκευή καλλυντικών.










Βουτυρο Κακαο (Cocoa Butter)

Το Βουτυρο Κακαο (Cocoa Butter) προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού Theobroma cacao, γνωστό στην Ελλάδα ως κακαόδεντρο.

Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που δείχνουν πως οι σπόροι του Κακάο χρησιμοποιούνται άπό το 1900 π.Χ..

Το Βούτυρο Κακάο άρχισε ουσιαστικά να χρησιμοποιείται από το 1828, όταν ο Ολλανδός Casparus van Houten επινόησε μία υδραυλική πρέσσα για την εξαγωγή του βουτύρου από καβουρδισμένους σπόρους.
Ενώ το όνομα του προέρχεται από τη λέξη cacahuatl, με την οποία περιέγραφαν το φυτό οι Αζτέκοι.

Tο Βούτυρο Κακάο χρησιμοποιείται τόσο από τις σοκολατοβιομηχανίες, όσο και από τις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών.

Το Cocoa Butter είναι γνωστό για τις αντιοξειδοτικές ιδιότητες του καθώς περιέχει Βιταμίνη Ε. Είναι όμως ακόμη πιο γνωστό για την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση των ραγάδων, των ουλών, των "αποχρωματισμών" της επιδερμίδας, των μαύρων κύκλων στα μάτια και των ρυτίδων, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα του σε Βιταμίνη Κ (7 mcg ανά 28γρ.) του χαρίζει ισχυρές "επουλωτικές" ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αποτελείται από 100% φυτικά λιπαρά και δεν περιέχει πρωτεϊνες και υδατάνθρακες. Μαλακώνει την επιδερμίδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της.

Το Βουτυρο Κακαο είναι ιδανικό για τις ξηρές, ταλαιπωρημένες και "γερασμένες" επιδερμίδες, καθώς έχει έντονη ενυδατική δράση.

Το Βουτυρο Κακαο είναι "στέρεο" σε θερμοκρασία δωματίου. Παρόλα αυτά "λιώνει" αμέσως όταν έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα και της χαρίζει, άμεσα, βαθιά και αποτελεσματική ενυδάτωση. Όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών, το Βουτυρο Κακαο αποτελεί ένα καταπληκτικό προϊόν (ακόμη και σε "συμμετοχή" μόλις 5%) το οποίο χαρίζει πλούσιο αφρό και "σκληραίνει" τη μπάρα του σαπουνιού.

Το βούτυρο κακάο είναι το καλύτερο φυσικό προϊόν για την αντιμετώπηση των σημαδιών και των ραγάδων. Κανονικά συνιστάται σε έγκυες γυναίκες και για σχεδιασμένες δίαιτες, όταν το δέρμα υφίσταται σημαντικές αλλαγές και έχει ανάγκη από ειδική φροντίδα για να μείνει υγιές σφιχτό και ελαστικό.

Βούτυρο καριτέ (Shea Butter)

Το βούτυρο shea εξάγεται από το Butyrospermum parkii ή (shea butter ή βούτυρο karité) είναι ένα ελαφρώς κιτρινωπό ή σε απόχρωση ιβουάρ λίπος το οποίο εξάγεται από τον καρπό του αφρικανικού δέντρου Vitellaria paradoxa tree (Shea Tree).


Στην Αφρική το shea butter χρησιμοποιείται πολύ και στην μαγειρική, βεβαίως κάποιες φορές χρησιμοποιείται και από την βιομηχανία σοκολάτας ως αντικατάστατο του βούτυρο του κακάο (cocoa butter) με διαφορετική όμως γευστική απόδοση…
Με την πλούσια σύνθεσή του, προστατεύει, θρέφει, ενυδατώνει βαθειά και αναζωογονεί άμεσα το δέρμα. Επειδή περιέχει βιταμίνες Α, Ε, F αλλά και Ω6 λιπαρά, προστατεύει τα κύτταρα και συμβάλλει στην διαδικασία αναγέννησής τους. Ενδείκνυται ως κρέμα νύχτας και ημέρας για τη θρέψη και αναζωογόνηση του δέρματος, αλλά και για την περιοχή κάτω και γύρω από τα μάτια για μείωση των ρυτίδων.
Ιδανικό για ξηρές κι ευαίσθητες επιδερμίδες, για την περιοχή του στήθους και της κοιλιάς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέροντας ελαστικότητα, για την περιποίηση της ευαίσθητης βρεφικής επιδερμίδας, αλλά και ως ενυδατική κρέμα για όλο το σώμα.
Ηρεμεί τα ερεθισμένα και σκασμένα δέρματα και αποτελεί φυσική ασπίδα προστασίας για το δέρμα που εκτίθεται σε σκληρές περιβαντολλογικές συνθήκες ενώ διαθέτει και φυσικό δείκτη προστασίας από τον ήλιο. Χρησιμοποιείται και ως μάσκα μαλλιών με εξαιρετικά αποτελέσματα για τα ξηρά, βαμμένα, ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Οι Αφρικανικές χώρες που παράγουν shea butter είναι: Mali, Cameroon,Congo, Republic of Côte d’Ivoire (Ivory Coast), Ghana, Guinea, Togo, Nigeria, Senegal, Sudan, Burkina Faso και η Uganda.

Βούτυρο μάνγκο ( Mango Butter)

Το Βουτυρο Μανγκο (Mango Butter) προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού Mangifera Indica, του γνωστού μας Μάνγκο. Πρόκειται για το εξωτικό φρούτο με τη μεγαλύτερη διάδοση και καλλιέργεια, με τη συνολική παραγωγή του να ξεπερνάει τους 39 εκατομύρια τόνους σε παγκόσμια κλίμακα. Η ονομασία του πιθανολογείται πως προέρχεται από την Ινδική λέξη māṅgai (στη γλώσσα Tamil).

Το Βουτυρο Μανγκο μοιάζει στη σύνθεση του με το Βουτυρο Καριτε, όσον αφορά τα λιπαρά οξέα που περιέχει. Έτσι τα στεατικά (Stearic Acid) και ελαϊκά (Oleic Acid) λιπαρά αντιπροσωπεύουν το 80-85% της συνολικής του σύνθεσης. Το γεγονός αυτό καθιστά το Βουτυρο Μανγκο ιδανικό για τη περιποίηση της ξηρής, ταλαιπωρημένης ή "άγριας" επιδερμίδας.

To βούτυρο Μάνγκο έχει φυσικές μαλακτικές ιδιότητες, είναι γνωστό για την επούλωση των πληγών, την αναγεννητική δραστηριότητα. καταπραϋντικές, ενυδατικές και προστατευτικές ιδιότητες Έχει προστατευτική δράση κατά της UV ακτινοβολίας Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά
Το Βουτυρο Μανγκο θεωρείται πως έχει αντιοξειδοτική δράση, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, C και Ε. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για τη καταπολέμηση των ρυτίδων και γενικότερα για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Θεωρείται ακόμη ιδιαίτερα χρήσιμο για τη περιποίηση της επιδερμίδας μετά την έκθεση στον ήλιο και για τη περιποίηση αμυχών, εγκαυμάτων, τσιμπημάτων και γενικότερα δερματικών προβλημάτων.


Το Βουτυρο Μανγκο είναι "στέρεο" σε θερμοκρασία δωματίου. Παρόλα αυτά "λιώνει" αμέσως όταν έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα και της χαρίζει, άμεσα, βαθιά και αποτελεσματική ενυδάτωση. Όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών, το Βουτυρο Μάνγκο αποτελεί ένα καταπληκτικό προϊόν το οποίο χαρίζει απαλότητα στην επιδερμίδα.

Είναι καταπληκτικό για τα πολύ ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά καθώς αναδομεί την τρίχα και επαναφέρει την χαμένη τους λάμψη.

Ιδανικό για να ενυδατώνει σε βάθος, να θρέφει και να διατηρεί απαλό το δέρμα.

Βούτυρο ILLIPE


Το Βουτυρο Illipe προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών του δέντρου Madhuca Longifolia, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Βόρειας Ινδίας και του Βόρνεο.

Το Βούτυρο Illipe έχει από ελαφρά κίτρινο μέχρι κρεμώδες χρώμα. Η απαλή μυρωδιά του είναι πολύ ευχάριστη και θυμίζει "φουντούκι" και "κακάο". Στη σύνθεση του, το Βουτυρο Illipe μοιάζει πάρα πολύ με το Βούτυρο Κακάο. Παρουσιάζει έντονη ενυδατική δράση και χρησιμοποιείται κυρίως για τη περιποίηση της πολύ ξηρής και ταλαιπωρημένης επιδερμίδας. Το Βουτυρο Illipe είναι γνωστό πως "απαλύνει" και "δένει την επιδερμίδα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης των ποδιών και ανόρθωσης στήθους.

Το Βουτυρο Illipe λιώνει στους 38-39C γεγονός που το κατατάσσει στα "σκληρά" βούτυρα και το καθιστά ιδανικό για τη παρασκευή σαπουνιών, lip balms, προϊόντων ενυδάτωσης, αντηλιακών και conditioners για τα μαλλιά


Βούτυρο Μακαντάμια (Μacadamia Integrifolia/M. Ternifolia)

Πλούσιο σε παλμιτολεϊκό οξύ, ένα πολύ μαλακτικό και ενυδατικό βούτυρο. Προτιμάται στα καλλυντικά που φροντίζουν το ώριμο ή /και ξηρό δέρμα. Πολύ καλό και σε αντηλιακά προϊόντα.

Βούτυρο Murumuru (Astrocaryum Murumuru Seed Butter)

Παράγεται από το ομώνυμο δένδρο στην Βραζιλία και σε περιοχές του Αμαζονίου. Λόγω των απαραίτητων λιπαρών οξέων και του β-καροτενίου που περιέχει, αποτελεί εξαιρετική "τροφή" για το ώριμο, ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα.


Βούτυρο Αβοκάντο (Persea Americana)

Αυξάνει τις περιποιητικές ιδιότητες (conditioning agents) στο σαπούνι και προσθέτει κρεμώδη σύσταση στον αφρό. Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Α, D και Ε.

Εξαιρετικό συστατικό για τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης της ώριμης και ξηρής επιδερμίδα


Βούτυρο Aloe Vera (Aloe Barbadensis & Cocos Nucifera)

Η Αλόη Βέρα έχει αντιφλεγμονώδη, αποτοξινωτική και αντιμικροβιακή δράση. Έχει επουλωτικές ιδιότητες για δέρμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου