Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Συχνές ερωτήσεις για τα καλλυντικά


Τι θα γίνει εάν δεν ζυγίσω σωστά τα υλικά μου; Είναι πολύ σημαντικό να προμηθευτώ με μια ζυγαριά ακριβείας.
Πολλές συνταγές απαιτούν ακρίβεια γραμμαρίου και είναι σημαντικό να τις ακολουθούμε πιστά. 9 στις 10 φορές η μεταβολή μιας ποσότητας των υλικών μας, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της κρέμας.
Ελέγχετε πάντα την ζυγαριά σας ότι είναι έτοιμη να ζυγίζει σε γραμμάρια και όχι σε κάποια άλλη μονάδα μέτρησης (π.χ. ουγιά κλπ)
Δεν έχω ζυγαριά ακριβείας, μπορώ να μετράω τα υλικά με σταγόνες; Όχι, δεν μπορούμε να μετράμε τα υλικά με σταγόνες ούτε με τα κουταλάκια, εκτός αν αναφέρεται ρητά στην συνταγή . Ο λόγος είναι αφενός ότι κάθε φιαλίδιο έχει διαφορετικό σταγονόμετρο και δεν είμαστε σίγουροι κάθε φορά αν το πάχος της σταγόνας είναι ίδιο αφετέρου μπορεί να πέσουν περισσότερες οι λιγότερες σταγόνες. Μετράμε πάντα σε βάρος (γραμμάρια) και χρειαζόμαστε απαραίτητα μια καλή ηλεκτρονική ζυγαρία ή δοσομετρητές ακριβείας, ώστε οι συνταγές μας να βγαίνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο και επιτυχημένες. Συνήθως, επιτρέπεται να μετράμε με σταγόνες τα αιθέρια έλαια ή το άρωμα του καλλυντικού, μιας και οι δοσολογίες είναι πολύ συγκεκριμένες και πολύ χαμηλές.
Τι θα γίνει αν δεν βάλω συντηρητικό; Το συντηρητικό μπαίνει σε όλα τα καλλυντικά; Γιατί τα προιόντα χρειάζονται συντηρητικά? Θα θέλατε να δείτε την φανταστική κρέμα που φτιάξατε ή το υπέροχο scrub ζάχαρης που παρασκευάσατε να χαλάει μετά από λίγες εβδομάδες? Οποιαδήποτε συνταγή που περιέχει νερό ή μπορεί να βγάλει νερό χρειάζεται συντηρητικό. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα γαλακτώματα και κρέμες, scrubs ζάχαρης ή αλατιού και μερικούς τύπους παιδικών πουδρών. Γενικά, τα συντηρητικά δεν είναι απαραίτητα στα υγρά σαπούνια αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα προσθέσετε. Τα scrubs & τα peelings χρειάζονται συντηρητικά? Πρακτικά, όχι. Τα περισσότερα scrubs αλατιού και ζάχαρης δεν περιέχουν νερό. Όταν δεν υπάρχει νερό στο προϊόν δεν υπάρχει λόγος να μπει συντηρητικό. Αλλά σκεφτείτε που τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε συνήθως τα scrubs. Ακριβώς! Καθώς περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο μπάνιο, είναι πολύ πιθανό να πέσει μέσα τους νερό και να αναπτυχθεί μούχλα. Τι σημαίνει αυτό? Για καλό και για κακό, προσθέτετε συντηρητικά και στα scrubs σας. Εναλλακτικά, θα πρέπει να φυλάσσετε το βαζάκι εκτός του μπάνιου και να χρησιμοποιείτε με στεγνά χέρια την ποσότητα που θέλετε κάθε φορά.

Γιατί τα  βούτυρα και τα βάλσαμα που φτιάχνω με αυτά, εμφανίζουν ενοχλητικούς κόκκους μετά από λίγες μέρες; Η δημιουργία κόκκων στα βούτυρα και τα βάλσαμα αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο που όμως δεν πρέπει να μας τρομάζει. Δεν πρόκειται για λάθος δικό μας (π.χ. λάθος θερμοκρασία θέρμανσης των βουτύρων), αλλά είναι ουσιαστικά ιδιοτροπία των λιπαρών οξέων που το κάθε βούτυρο περιέχει.
Τα διάφορα οξέα (π.χ. παλμιτικό, στεατικό) που συνήθως περιέχουν τα βούτυρα έχουν διαφορετικό σημείο τήξης το καθένα, με αποτέλεσμα το καθένα να λιώνει, αλλά και να σταθεροποιείται με τους δικούς του «χρόνους» κατά το ζέσταμα και το κρύωμα.
Όταν λοιπόν το τελικό μας προϊόν, πχ το lip balm κρυώσει αργά, τα λιπαρά οξέα του βουτύρου που χρησιμοποιήσαμε ενδέχεται να κρυσταλλοιποιηθούν και να μας αφήσουν αυτούς τους ενοχλητικούς αισθητικά κόκκους.
Για να αποφύγουμε λοιπόν την δημιουργία κόκκων, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο πριν την χρήση, να το βάζουμε σε ένα δοχείο και αμέσως στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε. Όσο λιγότερο λιώνουμε τα βούτυρα ή όσο πιο σύντομα τα καταψύχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστούν οι κόκκοι.
Ευτυχώς για μας, τα βούτυρα που αγοράζουμε από έγκυρους προμηθευτές είναι συνήθως αρκετά ραφιναρισμένα ώστε δεν παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η λύση υπάρχει!
Υ.Γ. Το πρόβλημα των κόκκων σπανιότατα θα εμφανιστεί σε μια κρέμα που περιέχει κάποιο βούτυρο, λόγω της μεγάλης ενσωμάτωσης διαφορετικών υλικών και της διαδικασίας της γαλακτωματοποίησης. Εάν ωστόσο συμβεί θα πρόκειται τις περισσότερες φορές για “πρόβλημα” κάποιου ακατέργαστου ή κακοδιατηρημένου βουτύρου.
Πόσο γαλακτωματοποιητή πρέπει να βάλω; Το μελισσοκέρι κάνει την ίδια δουλειά; Οι γαλακτωματοποιητές που συνήθως χρησιμοποιούμε εμείς (Phytocream, Polawax, BTMS, Olivem 1000) δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως να θυμάστε πάντα, ειδικότερα για τον Polawax και τον BTMS η γενική οδηγία είναι πως πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 25% της λιπαρής φάσης της κρέμας, ενώ ο Phytocream έως 10 % του συνόλου της συνταγής και ο Olivem από 2-8 % του συνόλου της συνταγής επίσης). Δεν ξεχνώ ποτέ ότι το μελισσοκέρι ΔΕΝ είναι γαλακτωματοποιητής και συνεπώς δεν χρησιμοποιείται μόνο του για να γαλακτωματοποιήσει την υδατική με την λιπαρή φάση.
Τι θα γίνει εάν τα υλικά μου τα θερμάνω πάνω από τους 70 βαθμούς Κελσίου; Έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές πόσο πολύ σημαντικό είναι αυτό το στάδιο. Δείτε και το σχετικό άρθρο και την ανάλυση σχετικά με την διαδικασία της γαλακτωματοποίησης και τον ρόλο της θερμοκρασίας. Από τους 85 βαθμούς και πάνω τα λάδια και τα βούτυρα καίγονται και χάνουν την θρεπτική τους αξία, ενώ στους 80 βαθμούς το νερό αρχίζει και εξατμίζεται. Εάν το νερό εξατμιστεί κατά την διάρκεια του ζεστάματος, φροντίζω να έχω δίπλα ένα δεύτερο δοχείο με ζεστό νερό και συμπληρώνω το ποσοστό που έχει εξατμιστεί. Εάν όμως «κάψω» τα λιπαρά συστατικά, θα πρέπει να τα πετάξω και να ξαναζυγίσω τα υλικά από την αρχή.
Αν μείνει το λάδι και το βούτυρο στο δοχείο μου τι θα συμβεί; Προσέχω να ρίξω όλο το λιπαρό μου υλικό μέσα στο νερό πριν αναδεύσω με το stick blender. Πολλές φορές επειδή τα λάδια παγώνουν γρήγορα, μένει ένα σημαντικό κομμάτι της λιπαρής φάσης μέσα στο δοχείο, με αποτέλεσμα όταν γίνει η μίξη η κρέμα να μην πήζει και να παραμένει νερουλή. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν περάσει μέσα στο νερό όλα τα ποσοστά των υλικών της λιπαρής φάσης, άρα η συνταγή να μένει λειψή. Προσέχετε πολύ να ρίχνετε όλο το υλικό, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή ένα ξυλάκι για να ξύσετε το βούτυρο/λάδι που έχει αρχίσει να παγώνει.
Πότε θα πήξει η κρέμα μου; Αμέσως μετά την γαλακτωματοποίηση και εωσότου η θερμοκρασία της κρέμας πέσει στους 35 βαθμούς, καλό είναι να αφήσουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε ασφαλώς, όπως έχουμε πει, να την βάλουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να επιταχύνουμε την διαδικασία, όμως: Η θερμοκρασία του εκάστοτε ψυγείου δεν είναι σταθερή και παντου η ίδια και έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές κρέμες σβολιάζουν στο κέντρο με το απότομο πάγωμα. Ειδικά ο γαλακτωματοποιητής Polawax εμφανίζει τέτοιες ιδιομορφίες όταν παγώνει απότομα η κρέμα. Καλό είναι λοιπόν να αφήνετε την κρέμα για λίγα λεπτά έξω μέχρι να πέσει η θερμοκρασία, ώστε να σταθεροποιηθεί και έπειτα αφού έχετε προσθέσει όλα τα έξτρα υλικά σας, να την διατηρείτε στο ψυγείο- και μάλιστα στην συντήρηση-εάν επιθυμείτε.
Η κρέμα μου έπιασε νερό γιατί; Εάν αποθηκεύσω την κρέμα μου στο ψυγείο ή στο μπάνιο, θα πρέπει να προσέξω πάρα πολύ τους υδρατμούς. Εάν το καπάκι του βάζου πιάσει υδρατμούς, αυτοί θα υγροποιηθούν και θα πέσουν στην κρέμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από μούχλα εώς και απόλυτη καταστροφή της κρέμας. Ναι μεν το ήπιο συντηρητικό μας, προφυλάσσει το καλλυντικό, ωστόσο όπως έχουμε πει πολλές φορές η δική μας επιμέλεια στην συντήρηση της κρέμας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και καλή κατάσταση του προϊόντος. Συνεπώς, καθαρίζουμε το καπάκι αν έχει πιάσει υδρατμούς και δεν βάζουμε βρεμμένα τα χέρια μας μέσα στην κρέμα.
Η κρέμα μπορεί επίσης να πιάσει νερό εάν δεν γαλακτωματοποιήθηκε σωστά ή αν αναδεύσαμε πολύ δυνατά στην φάση «γάλα», όταν δηλαδή ενώσαμε το λάδι με το νερό. Πρέπει να προσέχουμε να μην χτυπάμε πολύ δυνατά με το μίξερ, ώστε να μην δημιουργείται αφρός που κλειδώνει υγρασία η οποία μετατρέπεται σε νερό και το οποίο στην συνέχεια πέφτει μέσα στο μίγμα μας. Αναδεύουμε πάντα με κάθετη φορά και κυκλική κατεύθυνση χωρίς να ανεβοκατεβάζουμε το μίξερ.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ελαιόλαδο στις κρέμες μου; Κατά γενικό κανόνα οχι. Το Ελαιόλαδο είναι ένα βαρύ λάδι με μεγάλα μόρια που πολύ δύσκολα διεισδύει στην επιδερμίδα. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε ένα ποσοστό 1-2 % αλλά η δοσολογία είναι πολύ μικρή για να δει κανείς κάποιο αποτέλεσμα στην ενυδάτωση του δέρματος.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω στα καλλυντικά μου το τζελ που βγαίνει από την Αλόη που έχω στο μπαλκόνι μου; Όχι. Γιατί το υγρό ζελέ που ρέει από το φύλλο της αλόης είναι εντελώς ακατέργαστο και γεμάτο ακαθαρσίες που δεν μπορούμε μόνοι μας να καθαρίσουμε. Το ζελέ αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και δεν μπορεί να αποστειρωθεί στους 70 βαθμούς, γι' αυτό καλό είναι να προτιμάμε πάντα συσκευασμένα προϊόντα από προμηθευτή της εμπιστοσύνης μας.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου