Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ: ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ


Οι πρώτες ύλες τις οποίες προμηθευόμαστε για να ξεκινήσουμε την παρασκευή των χειροποίητων καλλυντικών μας, είναι το βασικότερο κομμάτι της όλης διαδικασίας.
Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να φροντίζουμε πάντα να τηρούμε ορισμένους βασικούς κανόνες που αφορούν τόσο την αγορά όσο και τη διατήρησή τους έως την χρήση. Ειδικότερα για τα αιθέρια έλαια και τα καλλυντικά μας λάδια, πρέπει πάντα να προσέχουμε τα εξής:

1) Ψωνίζουμε πάντα από παραγωγούς/εμπόρους που έχουν μια σταθερή παρουσία στον χώρο και εξειδικεύονται στις πρώτες ύλες καλλυντικών.
2) Ελέγχουμε τις συσκευασίες: Π.χ. τα αιθέρια έλαια πωλούνται πάντα σε σκουρόχρωμα γυάλινα φιαλίδια και όχι σε πλαστικά μπουκαλάκια , ενώ τα καλλυντικά λάδια μπορεί να πωλούνται και σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητα.
3) Ελέγχουμε τον χώρο στον οποίο ο προμηθευτής εκθέτει τα αιθέρια έλαια, εφόσον μπορούμε. Προστατεύονται από το φως του ήλιου, σε δροσερό και σκιερό μέρος ή είναι εκτεθειμένα σε φωτεινές βιτρίνες.
Ειδικότερα για τα αιθέρια έλαια, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής: Τα αιθέρια έλαια, που αποτελούν ευαίσθητα φυσικά οργανικά στοιχεία, έχουν εκ των πραγμάτων συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Ανάλογα με την χημική τους σύσταση, άλλα μικρότερη (π.χ. εσπεριδοειδή) άλλα μακρότερη (π.χ. σανδαλόξυλο, πατσουλί). Ένας σωστός παραγωγός/έμπορος οφείλει να αναγράφει πάνω στα φιαλίδια την ημερομηνία λήξης των αιθερίων ελαίων. Όμως, ακόμα και εάν η ημερομηνία αυτή δεν αναγράφεται, μπορούμε και μόνοι μας – και πρέπει πάντα να το κάνουμε- να ελέγχουμε αν το αιθέριο έλαιο είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τσεκάρουμε:
1)Μυρωδιά
2)Χρώμα
3)Πυκνότητα
Αν το έλαιό μας μυρίζει κάπως περίεργα (όχι δηλαδή όπως θα έπρεπε), αν έχει αρχίζει να αποχρωματίζεται ή αν είναι πιο πυκνό από το κανονικό, αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει η διαδικασία της οξείδωσης (δηλαδή το αιθέριο έλαιο εκτέθηκε για περισσότερο από το φυσιολογικό στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες: αέρα, φως κλπ) και το αιθέριό μας δεν είναι πια κατάλληλο για χρήση.
Γενικότερα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια “ζουν” για περίπου 1 με 2 χρόνια από την ημέρα που εμφιαλώνονται αλλά προϋπόθεση για την διάρκεια αυτή είναι η σωστή αποθήκευση και χρήση τους.
Τα καλλυντικά λάδια, από την φύση τους είναι πιο ανθεκτικά και γενικά κρατούν πολύ καλά για 2 με 3 χρόνια χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Με εξαίρεση ίσως το Λάδι από Κουκούτσι Σταφυλιού που “ζει” μόνο 6 μήνες, τα περισσότερα καλλυντικά λάδια δεν εμφανίζουν σημάδια οξείδωσης σύντομα. Μπορούμε όμως πάντα να τα προστατέψουμε πολύ πιο εύκολα, ενισχύοντάς τα με ένα ποσοστό βιταμίνης Ε, που όπως γνωρίζουμε αποτελεί εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Φυσικά, οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και σε αυτήν την περίπτωση, κυρίως δε σε ό,τι αφορά την έκθεση στο φως.
Συνοψίζοντας, για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε όλα μας τα υλικά, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου και την έντονη θερμότητα. Τα πιο ευαίσθητα υλικά μας (π.χ. τα εξωτικά βούτυρα) μπορούμε να τα διατηρούμε και στο ψυγείο ειδικότερα κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, ενώ ειδικότερα τα αιθέρια έλαια θα φροντίζουμε πάντα να τα διατηρούμε σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια αντικαθιστώντας το πώμα κάθε φορά μετά την χρήση τους.
Tip: Εάν για κάποιο λόγο έχετε αρκετά αιθέρια έλαια των οποίων η ημερομηνία λήξης έφτασε, αλλά έχουν αρκετή ποσότητα μέσα ακόμα, εάν είναι σε καλή κατάσταση, μην τα πετάξετε παρόλο που δεν θα σας είναι πια χρήσιμα για καλλυντικές εφαρμογές. Χρησιμοποιείστε τα σαν αρωματικά χώρου (π.χ. σε αρωματιστές ή στα ποτ πουρί σας) ή αναμίξετε τα με νερό για να τα χρησιμοποιήσετε στον καθαρισμό του σπιτιού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου