Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Βιταμίνες

 
Οι βιταμίνες είναι βασικές οργανικές ουσίες που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό για να γίνουν ειδικές μεταβολικές διεργασίες. Ονομάζονται και συμπληρωματικές θρεπτικές ουσίες επειδή δεν παρέχουν ενέργεια. Η παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές είναι οι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Στις υδατοδιαλυτές ανήκουν αυτές που μπορούν να διαλύονται και να μεταφέρονται σε νερό. Αυτές είναι η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ και βιοτίνη).
Στις λιποδιαλυτές ανήκουν αυτές που διαλύονται μόνο σε λίπος και μεταφέρονται συνδεδεμένες με λιπαρά οξέα. Σε αυτές ανήκουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ.
Η κοσμετολογία έχει κάνει θαύματα στον τομέα της διατήρησης της νεότητας και σίγουρα της οφείλουμε πολλά. Ωστόσο, οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά μας.

Βιταμίνες που βοηθούν στη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερμίδας μας είναι οι εξής:

Βιταμίνη Α
Τη συναντάμε στα περισσότερα καλλυντικά και κρέμες φροντίδας με την ονομασία ρετινόλη. Είναι η κύρια βιταμίνη που βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, ενώ συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου. Συντελεί στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών.
Βιταμίνη Β5
Έχει ήπιες μαλακτικές ιδιότητες και τη συναντάμε σε πολλά καλλυντικά με την ονομασία πανθενόλη. Η σύγχρονή της ονομασία είναι παντοθενικό οξύ. Συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων, βοηθώντας παράλληλα τη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας.
Βιταμίνη C
Η πλούσια αντιοξειδωτική δράση της την κατατάσσει στις πιo αγαπημένες βιταμίνες της ομορφιάς, καθώς η προστασία που μας παρέχει ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει την εμφάνιση των ρυτίδων.
Βιταμίνη Ε


Επιβραδύνει τη γήρανση της επιδερμίδας, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ μπορεί να καταπολεμήσει περιπτώσεις ξηρότητας ή ερεθισμού της επιδερμίδας σας.




Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου