Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Κερί μέλισσας

Το κερί είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει η μέλισσα από τους κηρογόνους αδένες,  οι οποίοι βρίσκονται στην κοιλιά της σε διάταξη κατά ζεύγη, σε τέσσερα σημεία.
Από τους κηρογόνους αδένες το κερί βγαίνει σε λέπια, που η μέλισσα πιάνει με τα πόδια της, τα φέρνει στο στόμα της και τα πλάθει με τις σιαγόνες της για να σχηματίσει τις κερήθρες.
Το κερί σε χαμηλή θερμοκρασία σπάζει και τρίβεται, μαλακώνει στους 30 βαθμούς C, λιώνει στους 62-63  και βράζει στους 230 βαθμούς. 
 
Διαλύεται τελείως μέσα στον αιθέρα, στη βενζίνη, στο νέφτι και στο διθειούχο άνθρακα. Δεν διαλύεται μέσα στο νερό, ούτε στο ψυχρό οινόπνευμα.
 
Περιέχει αντιβιοτικές ουσίες και παρουσιάζει θεραπευτική δράση. Χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία καλλυντικών και όχι μόνον.

Οι εστέρες κεριού βρίσκονται επίσης σε ορισμένα φυτά, κυρίως στη jojoba. Στους ανθρώπους, οι εστέρες κεριού είναι ένα σημαντικό συστατικό των λιπιδίων που παράγονται από τα κύτταρα του δέρματος.

Στο εμπόριο υπάρχει και το άσπρο κερί, που βγαίνει με επεξεργασία από το κερί της μέλισσας, είτε από πετρέλαιο ή από διάφορα ζώα. Καλό είναι όμως στα καλλυντικά που φτιάχνετε εσείς, να προτιμάτε το φυσικό κερί μέλισσα. Μπορεί η κρέμα σας να μην έχει ωραίο χρώμα, αλλά είναι αγνή και έχει μέσα όλες τις ιδιότητες που περιέχει το κερί μέλισσας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου