Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συνταγές για διάφορα απορρυπαντικά


ΥΓΡΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ



130 γρ σαπούνι τριμμένο χοντρό στον τρίφτη
130 γρ βόρακα
130 γρ σόδα πλύσεως (όχι φαγητού)
4 κιλά αποσταγμένο βρασμένο νερό εκ των οποίων το 1 κιλό βρασμένο μπορεί να είναι ανθόνερο. Πχ ροδόνερο φυσικό ή έγχυμα λεβάντας ή ό,τι άλλο θέλετε, κλπ, για ωραία μυρωδιά.
Αιθέρια έλαια προαιρετικά. -Πχ τεϊόδεντρου ή λεμονιού ή λεβάντας ή όλων αυτών. Είναι και τα τρία ό,τι καλύτερο έχουμε από την φύση για καθαρισμό και απολύμανση και τα χρειαζόμαστε γενικά για το σπίτι μας, αν πρόκειται να καθαρίζουμε εναλλακτικά.
¼ φλυτζ. λεμόνι μαζί με 6 σταγόνες αιθέριο λεμονιού προαιρετικά για έξτρα λευκαντικό.

Σε κατσαρόλα με 1 κιλό βρασμένο νερό/ανθόνερο ρίχνετε το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά. Το κάνουμε με αβγοδάρτη ή σπάτουλα κι ΟΧΙ με μίξερ, γιατί με το μίξερ αφρίζει και θα χάσει μέρος της δράσης του. Σε άλλη κατσαρόλα που περιέχει 1 κιλό ζεστό νερό ρίχνετε τον βόρακα και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε την σόδα και ανακατεύετε. Προσοχή στις αναθυμιάσεις. Μετά ρίχνετε το διαλυμένο σαπούνι στην κατσαρόλα με το μείγμα σόδας-βόρακα, προσθέτετε άλλα 2 κιλά νερό και ανακατεύετε για λίγο. Το φυσικό απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο και το αδειάζετε σε ένα 4λιτρο δοχείο από απιονισμένο νερό. Μοιάζει με πηχτό ζελέ, έχει ωραίο χρώμα και καθαρίζει τέλεια ρούχα και πλυντήριο!

Το μόνο που ίσως χρειάζεται πριν από κάθε χρήση είναι να ανακινήσετε το μπουκάλι μια δυο φορές, γιατί δεν περιέχει τα ειδικά χημικά που βάζουν σε αυτά του εμπορίου για να διατηρούν την συνοχή των υλικών.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΣΚΟΝΗ

Ίδιες αναλογίες σαπουνιού, βόρακα και σόδας, ανακατεμένα χωρίς το νερό. Βάζουμε μια μεζούρα στη θήκη του απορρυπαντικού σκόνης.

ΜΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΡΟΥΧΩΝ
 
250ml μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
750ml νερό
15-24 σταγόνες αιθέριο έλαιο επιλογής μας, πχ λεβάντα, λεμόνι, μέντα, τριαντάφυλλο, γιασεμί, αλλά θέλει καλό ανακάτεμα πριν από κάθε χρήση. Η μυρωδιά του ξυδιού φεύγει και μένει αυτή του αιθέριου. 

Αντί για αιθέρια, αντικαθιστούμε το νερό με δυνατό έγχυμα βοτάνων, πχ λεβάντας ή ροδόνερου. Πχ για τη λεβάντα: Αναμίξτε μια χούφτα βλαστούς λεβάντας με περίπου μισό κιλό λευκό ξύδι. Σφραγίστε το δοχείο - μπουκάλι και αφήστε το να μείνει 6 εβδομάδες. Σουρώστε το και είναι έτοιμο για χρήση. 

Βάλτε μισή δόση από αυτή που βάζατε κανονικά με του εμπορίου, και δε θα πιστεύετε τα ρούχα σας! Καθαρά, μυρωδάτα, απαλά, και παλιές βρωμιές ή ξεφτίσματα σχεδόν αποκαθίστανται! Αν έχει απομείνει τίποτα από απορρυπαντικά σε παλιά σας ρούχα, προετοιμαστείτε ψυχολογικά να τα δείτε καθαρά με λαμπερά χρώματα! Εν ολίγοις δε θα το αλλάζετε το δικό σας απορρυπαντικό!

ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΙΑΤΩΝ
 
50 γρ σαπούνι τριμμένο
220 γρ νερό. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με έγχυμα χαμομηλιού που προστατεύει τα χέρια.
30 γρ λεμόνι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα προαιρετικά.
½ κούπα γλυκερινή προαιρετικά.
2 κουτ. γλυκού καφέ ελληνικό ή νες που τον διαλύουμε σε μέρος του νερού. Τον ελληνικό καφέ τον έβαζα έτσι κι αλλιώς στο κανονικό απορρυπαντικο πιάτων, γιατί απομακρύνει όλες τις μυρωδιές και διαλύει και τα πιο σκληρά λίπη, χωρίς τρίψιμο!!!! Προαιρετικά όμως γιατί χαλάει τον αφρό.
Αιθέρια έλαια ό,τι και όσα θέλετε, όπως προηγουμένως. 

Βράζω το νερό και το κατεβάζω από την φωτιά. Κρατάω στην άκρη το φλυτζάνι με τον διαλυμένο καφέ. Ρίχνω μέσα το σαπούνι που έχω τρίψει στον τρίφτη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει ρίχνω το λεμόνι και τα έλαια, κι αν θέλω τη γλυκερίνη ανακατεύω καλά μέχρι να γίνει τζελ, προσθέτω και τον καφέ και είναι έτοιμο. Αν θέλω προσθέτω και μια κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σ’ αυτή τη φάση, ανακατεύω καλά και το βάζω σε πλαστικά μπουκάλια φύλαξης. Είναι πολύ καθαριστικό και κάνει αφρό. Προσοχή, με τον καφέ δεν κάνει αφρό, αλλά καθαρίζει υπέροχα. Χωρίς καφέ θα κάνει σίγουρα, ειδικά αν βάλετε την μαγειρική σόδα. Δύο κουταλάκια αρκούν για μια μεγάλη στοίβα πιάτων και είναι φιλικό με τα χέρια, ακόμα και χωρίς τη γλυκερίνη. 


ΕΝΤΙΤ: δε χρειάζεται να βάλετε ούτε καφέ ούτε μαγειρική σόδα. Με απλό Καστίλης για βάση δε θα κάνει μεν αφρό αλλά θα καθαρίζει τέλεια και τα χειρότερα λίπη. Αν όμως φτιάξετε τη βάση που σας προτείνω (με μούργα καλύτερα), που περιέχει και καρυδέλαιο, θα έχετε τον καλύτερο αφρό!!!! Συμπαγή, και πλούσιο!!! Και από καθαριστική δύναμη... δεν το συζητώ.

Σήμερα σας καθάρισα από πάνω μέχρι κάτω, μαζί με τα ρούχα σας και το φλιτζάνι του καφέ που πίνατε, έτσι; Τι άλλο θέλετε από τη ζωή σας; Α, ναι... να σας δώσω τη συνταγή για υγρό κρεμοσάπουνο και υγρό σαμπουάν. Βιάζεστε όμως, βιάζεστε. Φτιάξτε πρώτα αυτά, αφήστε τα να ωριμάσουν και όταν ωριμάσουν εδώ θα είμαστε -εκτός απροόπτου- και από solid θα τα κάνουμε όλα liquid αν θέτε. Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Μακάρι να ήταν όλα τόσο εύκολα, αλλά ας μην μελαγχολήσουμε, γιατί την τσαντίλα την έχω στο τσεπάκι και δεν κάνει στην ηλικία μου. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου