Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Τα βασικότερα έλαια και βούτυρα - ιδιότητες & χρήσεις περιληπτικά


Τα φυτικά λάδια και βούτυρα έχουν άπειρες εφαρμογές. Από τη σαπωνοποιεία, την κοσμετολογία, το φαγητό μας, το μασάζ, την αρωματοθεραπεία, μέχρι θεραπείες σώματος, μαλλιών, και διαφόρων παθήσεων με φυσικό τρόπο.  

Πολλοί/ες με ρωτάτε τελευταία σχετικά με κάποια γνωστά έλαια, τις καλλυντικές τους ή θεραπευτικές ιδιότητες και θέλοντας να συμμαζέψω έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σε ένα μικρό και ευέλικτο άρθρο, έπεσα πάνω σε άρθρο άλλης μπλόγκερ όπου έχει παραθέσει όμορφα και λιτά κάποια βασικά λαδάκια και βούτυρα για να διευκολυνθούν οι αναγνώστες. Σας το παραθέτω με μικρές αλλαγές προσθήκες.  


Τα φυτικά έλαια βάσης (carrier oils) δρουν σα θεραπευτικά μέσα, βάσεις για τις καλλυντικές παρασκευές και παράγοντες αφρισμού και περιποίησης στα χειροποίητα σαπούνια. Έλαιο βάσης ονομάζεται η ελαιώδης ουσία που παράγεται από το λιπαρό τμήμα των φυτών, συνηθέστερα από τους καρπούς, τους σπόρους και τους πυρήνες. Μερικά έλαια βάσης παράγονται από τον εμποτισμό φυτών μέσα σε κάποιο άλλο λάδι, όπως συμβαίνει με το σπαθόλαδο, τη καλέντουλα, το καροτέλαιο και άλλα.


Έλαια: 

Έλαιο Argan (Argania Spinosa)
Ιδιότητες: Έχει ενυδατικές, μαλακτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, παρέχει προστασία έναντι των καιρικών συνθηκών. Είναι πλούσιο σε Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.
Χρήσεις: Κατάλληλο για ώριμο δέρμα, μαλλιά και νύχια, εγκαύματα και ουλές ακμής.

Αμυγδαλέλαιο (Prunus Dulcis)
Ιδιότητες: Διαπερνά εύκολα την επιδερμίδα, την ενυδατώνει, τη μαλακώνει και τη θρέφει. Είναι ευεργετικό για μαλλιά και νύχια. Πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α, D και Ε.
Χρήσεις: Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος (ακόμα και για βρέφη) και μαλλιών, για ρυτίδες, ραγάδες και ουλές. Είναι από τα πιο ισχυρά έλαια ενδυνάμωσης και ανάπτυξης των τριχών.

Έλαιο Avocado (Persea Americana)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και Ε, ενυδατώνει και διαπερνά τις στιβάδες του δέρματος ενώ απορροφάται πολύ εύκολα. Ανανεώνει την επιδερμίδα και μειώνει ορατά τις ρυτίδες. Εξαιτίας της πλούσιας σύνθεσης του αποκαθιστά την ισορροπία των λιπιδίων που παρατηρείται στις γηρασμένες επιδερμίδες. Χρήσεις: Ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, εύθραυστα και θαμπά μαλλιά, ραγάδες.

Λάδι Αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa Mosqueta)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, μαλακτικό και αντιγηραντικό λάδι.
Χρήσεις: Κατάλληλο για πολύ ξηρό και γηρασμένο δέρμα, για ουλές και ραγάδες.

Λάδι βερίκοκου (Apricot Kernel Oil)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνη Α είναι ένα λάδι θρεπτικό, μαλακτικό, αντιγηραντικό που παράλληλα ανανεώνει την επιδερμίδα.
Χρήσεις: Ιδανικό για γηρασμένο, ξηρό και ερεθισμένο δέρμα.

Λάδι Borage (Borago Officinalis)
Ιδιότητες: Έχει ενυδατικές, αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Χρήσεις: Ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα και μαλλιά, εύθραυστα νύχια, ραγάδες και ουλές.

Ελαιόλαδο (Olea Europaea)
Ιδιότητες: Ο βασιλιάς των ελαίων. Είναι πολύ πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Είναι θρεπτικό, μαλακτικό και προστατευτικό. Αποτρέπει τη ξηρότητα του δέρματος και το σχηματισμό των ρυτίδων.
Χρήσεις: Είναι κατάλληλο για τη περιποίηση εκ βαθέων του ξηρού δέρματος. Είναι ιδανικό για μάσκες σε ξηρά μαλλιά και εύθρυπτα νύχια.

Ηλιέλαιο (Helianthus Annus)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, θρεπτικό και μαλακτικό λάδι. Απορροφάται εύκολα. Χρήσεις: Ξηρό δέρμα.

Έλαιο καλέντουλας (Calendula Officinalis)
Ιδιότητες: Αντισηπτικό, επουλωτικό, αντιφλεγμονώδες και καταπραϋντικό λάδι.
Χρήσεις: Ξηρό και ερεθισμένο δέρμα, ραγάδες, κρυοπαγήματα, επιδερμίδα με ακμή και άλλες δερματοπάθειες.

Λάδι καρύδας (Cocos Nucifera)
Ιδιότητες: Ενυδατικό και μαλακτικό έλαιο με ελαφρά οσμή από τον καρπό της καρύδας (ινδοκάρυδο). Διατηρεί την υγεία και λάμψη του δέρματος και το ενυδατώνει.
Χρήσεις: Ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, ξηρά μαλλιά. Εξαιρετικό λάδι για massage και για τη περιποίηση του δέρματος πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο.

Καροτέλαιο (Daucus Carota)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, είναι μαλακτικός και αντιγηραντικός παράγοντας, ενισχύει το μαύρισμα και παρέχει μικρή αντιηλιακή προστασία. Χρήσεις: Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, πριν και μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Καστορέλαιο (Ricinus Communis)
Ιδιότητες: Είναι καταπραϋντικό και θεραπευτικό λάδι, ενυδατώνει και αναδομεί το δέρμα, ενδυναμώνει τις βλεφαρίδες, τα μαλλιά και τα νύχια.
Χρήσεις: Ξηρό και άτονο δέρμα και μαλλιά, πανάδες.

Έλαιο jojoba (Simmondsia chinensis)
Ιδιότητες: Είναι υγρό κερί που προστατεύει το δέρμα από τους βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (ήλιος, ξηρασία, αέρας). Δεν ταγγίζει, τρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα, έχει μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιρυτιδικές ιδιότητες ενώ παρέχει και μικρή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Χρήσεις: Σε βρεφικό και προβληματικό δέρμα (πχ. ακμή). Εξισορροπεί τις λιπαρές ρίζες και τις ξηρές άκρες των μαλλιών.

'Ελαιο Macadamia (Macadamia Alternifolia)
Ιδιότητες: Είναι το πλουσιότερο έλαιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες, ενυδατώνει και αναπλάθει την επιδερμίδα. Εισχωρεί ταχέως στις στιβάδες του δέρματος χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση. Χρήσεις: Ώριμο, ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, ηλιακά εγκαύματα.

Λάδι νυχτολούλουδου (Oenothera Biennis)
Ιδιότητες: Πολύ πλούσιο σε Ωμέγα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, μαλακώνει και αναζωογονεί το δέρμα.
Χρήσεις: Ευαίσθητο και ώριμο δέρμα, ξηρότητα μαλλιών και περιποίηση νυχιών.

Σιτέλαιο (Triticum Vulgare)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε βιταμίνες A, D, K και κυρίως Ε. Αναπλάθει και τρέφει την επιδερμίδα και παρέχει αντιρυτιδική φροντίδα.
Χρήσεις: Για όλους τους τύπους δέρματος, ιδανικό όμως για το ξηρό και γηρασμένο. Για σκασμένα χείλια, προλαμβάνει τις ραγάδες και τη χαλάρωση κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Σησαμέλαιο (Sesamum indicum) Ιδιότητες: Πλούσιο σε λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, αναδομεί, μαλακώνει, ενυδατώνει και διεισδύει στην επιδερμίδα. Απελευθερώνει τους πόρους, αφαιρεί τα μαύρα στίγματα και παρέχει ήπια αντιηλιακή προστασία. Χρήσεις: Ώριμο και ευαίσθητο δέρμα, άτονα μαλλιά και νύχια.

Σπαθόλαδο (Hypericum perforatum)
Ιδιότητες: Είναι το αγαπημένο λάδι πολλών με τρομακτικές επουλωτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες.
Χρήσεις: Εγκαύματα, πληγές, έλκη και δερματοπάθειες (πχ. ακμή, έκζεμα, ψωρίαση)

Σταφυλοκουκουτσέλαιο (Vitis Vinifera)
Ιδιότητες: Πλούσιο σε πολυφαινόλες, είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά έλαια της φύσης. Αναζωογονεί, θρέφει και αναδομεί την επιδερμίδα και ρυθμίζει τη παραγωγή του σμήγματος. Χρήσεις: Είναι ιδανικό για μικτά και λιπαρά δέρματα, εγκαύματα, πληγές και κατεστραμμένους ιστούς.

Φουντουκέλαιο (Corylus Avellana)
Ιδιότητες: Ρυθμίζει την υπερπαραγωγή σμήγματος, συσφίγγει τους πόρους, μαλακώνει και προστατεύει το δέρμα. Έχει απαλή οσμή ξηρών καρπών και διεισδύει την επιδερμίδα χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση. Χρήσεις: Κατάλληλο για μικτά, λιπαρά και προβληματικά δέρματα.

Επιλέξτε οργανικά έλαια που έχουν παραχθεί με ψυχρή έκθλιψη έτσι ώστε να διατηρούν τις φυσικές τους ιδιότητες.

Βούτυρα: 

Βούτυρο Καριτέ (Shea Butter) 
Πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε που είναι φυσικά αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες. Απορροφάται εύκολα χωρίς να αφήνει αίσθηση λιπαρότητας, ενυδατώνει και περιποιείται επιδερμίδα και μαλλιά.
Υπέροχο σε κρέμες πάσης φύσεως και βάλσαμα χειλιών ή κηραλοιφές. 


Bούτυρο Κακάο (Cocoa Butter) 
Πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, βοηθάει στην πρόληψη ραγάδων, ουλών, των αποχρωματισμών της επιδερμίδας, στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων και επουλωτικό σε δερματικούς τραυματισμούς.
Ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ξηρές / ταλαιπωρημένες επιδερμίδες προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση. 

Βούτυρο Mango 
Επουλωτικές, ενυδατικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Προλαμβάνει αλλά και επανορθώνει ρυτίδες και λεπτές γραμμές, θεραπεύει κοκκινίλες, δερματίτιδες, έκζεμα, ηλιακά εγκάυματα, τον κνησμό, τους μυικούς πόνους, τις αλλεργικές αντιδράσεις, ενυδατώνει τραχιά δερματα και δύσκολες περιοχές όπως αγκώνες, φτέρνες κτλ.  Πλούσιο σε βιταμίνες A, C και Ε.

Βούτυρο Avocado 
Θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά καλλυντικά βούτυρα καθώς αναζωογονεί, θρέφει, ενυδατώνει, μαλακώνει και θεραπεύει κάθε τύπο δέρματος, ιδιαίτερα τα ξηρά ή ώριμα δέρματα. Χαρίζει λάμψη και ζωντάνια σε μαλλιά και δέρμα. Περιέχει βιταμίνη Α, E & D. Απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα.

Βούτυρο του καφέ 
Το Βουτυρο Καφέ είναι πολύ πλούσιο σε φυτοστερόλες (phytosterols), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν εύκολα στην επιδερμίδα και να συγκρατούν την υγρασία σε αυτήν. Παρουσιάζει μεγάλη απορροφητικότητα και έχει πολύ καλές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Το Βούτυρο Καφέ περιέχει καφεϊνη, η οποία έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος τοπικά και με το τρόπο αυτό να συμβάλει στη λιποδιάλυση. Για το λόγο αυτό, το Βουτυρο Καφε χρησιμοποιείται, από τη σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα καταπολέμησης της κυτταρίτιδας και σε προϊόντα που απευθύνονται σε ταλαιπωρημένες επιδερμίδες. Ειδικά για τη περίπτωση της κυτταρίτιδας πρόκειται για το φυτικό Βούτυρο με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. 


Illipe Βούτυρο 
Στη σύνθεση του, το Βουτυρο Illipe μοιάζει πάρα πολύ με το Βούτυρο Κακάο. Παρουσιάζει έντονη ενυδατική δράση και χρησιμοποιείται κυρίως για τη περιποίηση της πολύ ξηρής και ταλαιπωρημένης επιδερμίδας. Το Βουτυρο Illipe είναι γνωστό πως "απαλύνει" την επιδερμίδα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης των ποδιών. 

Βούτυρο Kokum 
Θεωρείται ιδανικό για την επίσπευση της αναγέννησης των κυττάρων της επιδερμίδας. Λόγω της ιδιότητας του αυτής, το Βούτυρο Kokum χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση και τη περιποίηση της επιδερμίδας που υποφέρει από κάποια μορφή δερματοπάθειας, καθώς επίσης και στη περίπτωση της υπερευαίσθητης και ευερέθιστης επιδερμίδας. Η ανάπλαση της επιδερμίδας που προσφέρει η χρήση του Βουτύρου Kokum συνοδεύεται και από ορατή βελτίωση της ελαστικότητας της. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου