Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων



Υλικά για πέντε λίτρα που θα κρατήσουν μήνες.



1 πεντόλιτρο κουβά με καπάκι.
1 απλό, αγνό σαπούνι ελιάς, άσπρο

1 φλιτζάνι βόρακα (βρίσκετε στα φαρμακεία ή σε καταστήματα με γεωργικά προϊόντα, πάμφθηνα).
1 φλιτζάνι σόδα πλυσίματος

Επειδή σόδα πλυσίματος δεν βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, αγοράζουμε μαγειρική σόδα με το κιλό –γιατί συμφέρει- και κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε απορρυπαντικό, μετράμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε, απλώνουμε στη λαμαρίνα μας και ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για τουλάχιστον 30’ στις αντιστάσεις, ανακατεύοντας συχνά. Όταν είναι έτοιμη, θα έχει πάρει μια πιο κρυσταλλική μορφή, σαν αλάτι ψιλό ας πούμε. Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να έχουμε –και για οικονομία στο ρεύμα- αρκεί να έχουμε δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς για να τη φυλάξουμε, αλλιώς η επαφή της με τον αέρα θα τη μετατρέψει ξανά σε μαγειρική σόδα) .

Προαιρετικά, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Καλή η λεβάντα και το τσαγιόδεντρο που έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.

Παρασκευή (χρόνος 10’).

Σε ένα λίτρο νερό που βράζει και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά στο ελάχιστο για να μην πιτσιλάει, ρίχνουμε μία πλάκα σαπούνι ελιάς (το πιο απλό που θα βρούμε) τριμμένο στον τρίφτη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι βόρακα και ένα φλιτζάνι σόδα πλυσίματος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσέχοντας να μην αναπνέουμε πάνω από την κατσαρόλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Το μίγμα θα είναι ακόμα υγρό. Το ρίχνουμε στον πεντόλιτρο κουβά και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με νερό. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά και αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο να στερεοποιηθεί. Θα γίνει σαν πηχτό ζελέ. Κλείνουμε με καπάκι και αποθηκεύουμε. Χρησιμοποιούμε μια-δυο (ανάλογα με το πόσο λερωμένα ρούχα έχουμε) γεμάτες κουταλιές σούπας στη θήκη του πλυντηρίου. Αν πήξει λιγότερο από το αναμενόμενο, κανένα πρόβλημα, απλώς αυξήστε λίγο την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.

Αντί για μαλακτικό, χρησιμοποιούμε άσπρο ξύδι. Όχι, δεν θα μείνει η μυρωδιά του σε καμία περίπτωση. Θα αφαιρέσει τα τελευταία υπολείμματα σαπουνιού και θα ζωντανέψει τα χρώματα.

Διαπιστώσεις από τη χρήση.

Όταν πρωτοπήρα τη συνταγή, μου είπαν ότι λειτουργεί όπως οποιοδήποτε άλλο απορρυπαντικό και πως ίσως ξεβάψει τα σκούρα. Χρησιμοποιώντας το, διαπίστωσα ότι το μόνο κοινό του με τα υπόλοιπα απορρυπαντικά είναι ότι δεν θα βγάλει αρχαίους λεκέδες, όπως ούτε το ακριβότερο απορρυπαντικό ΔΕΝ θα έκανε. Γι αυτό αντιμετωπίζω τους λεκέδες όσο είναι φρέσκοι ή τους δουλεύω πριν το πλύσιμο για να μη χρειάζεται δεύτερη πλύση –τεράστια σπατάλη. Έτσι, πλένω με κρύο ή χλιαρό νερό.

Κατά τα άλλα, νομίζω ότι δεν έχω μυρίσει και δει ποτέ καθαρότερα ρούχα. Τα σκούρα τα βάζω ανάποδα στο πλυντήριο για λόγους ασφαλείας, τα καλύμματα του σαλονιού μου όμως που είναι σκούρα, νομίζω ότι δεν τα έχω δει σε καλύτερη κατάσταση. Πιθανό να ξεπλύθηκαν από πάνω τους υπολείμματα απορρυπαντικών που τα θάμπωναν.

Ο συνδυασμός του σπιτικού απορρυπαντικού, του ξυδιού, της κρύας πλύσης και του νυχτερινού ρεύματος θα σώσει εκτός από το περιβάλλον και το δέρμα σας, πολλά ευρώ στην τσέπη σας.
Σπιτικά απορρυπαντικά για κάθε χρήση.

Το πράσινο σαπούνι, το άσπρο ξύδι και η σόδα καλό είναι να υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο σπίτι. Με αυτά τα υλικά και λίγα ακόμα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, όπως το λάδι, το αλάτι και το λεμόνι, δε θα χρειαστεί να περάσετε ποτέ ξανά από το τμήμα απορρυπαντικών του σούπερ μάρκετ.
Με λευκό ξύδι αραιωμένο σε νερό, σφουγγαρίζετε και καθαρίζετε το μπάνιο σας και καθαρίζετε όλες τις γυάλινες επιφάνειες.
Αν βρέξετε ένα χαρτί κουζίνας ή ένα κομμάτι βαμβάκι με ξύδι και το δέσετε στο στόμιο της βρύσης, την επόμενη μέρα τα άλατα θα έχουν εξαφανιστεί.
Με μια κουταλιά λεμόνι και μια κουταλιά ελαιόλαδο, τα έπιπλά σας θα γυαλίσουν όπως με κανένα σπρέι ή κρέμα του εμπορίου. Προσέξτε μόνο να χρησιμοποιείτε πανί που δεν αφήνει χνούδι, να χρησιμοποιείτε πολύ μικρή ποσότητα και να περνάτε με μαλακό πανί αφού στεγνώσει.
Με ξύδι και αλάτι μια φορά την εβδομάδα στα σιφώνια σας που από πάνω θα ρίξετε βραστό νερό, δεν θα σας απασχολήσει ξανά η δυσοσμία.
Πασπαλισμένη σόδα στα χαλιά και τα στρώματα ύπνου που θα καθαρίσουμε μετά από ώρες με την ηλεκτρική, θα τραβήξει την υγρασία και οποιαδήποτε μυρωδιά.
Με πράσινο σαπούνι διαλυμένο σε ζεστό νερό πλένουμε πιάτα και κάθε επιφάνεια που πλένεται. Ξεβγάζεται πανεύκολα και δεν αφήνει «γραμμές» ή σημάδια αλλά την εντύπωση του απόλυτα καθαρού και του καινούργιου.

Το αποτέλεσμα της χρήσης των παραπάνω υλικών είναι απόλυτη καθαριότητα. Δεν αφήνουν καμία δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι, αντιθέτως αφήνουν μια διακριτική αίσθηση καθαριότητας. Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε αρωματισμένο χώρο, κάψτε αιθέρια έλαια ή, επειδή είναι ακριβά κι επειδή πλέον κανείς δεν ξέρει αν αγοράζει φυσικά ή ημισυνθετικά έλαια, ρίξτε φλούδες εσπεριδοειδών με ένα ξύλο κανέλλας ή βανίλιας σε νερό που βράζει ή σε ένα μπολ με βραστό νερό στο καλοριφέρ ή τη σόμπα σας.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε λεμόνι ή πορτοκάλι, μην πετάτε τις φλούδες. Τρίψτε τις στον τρίφτη και φυλάξτε τις στην κατάψυξη για τον αρωματισμό του χώρου σας ή για χρήση σε φαγητά ή γλυκά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου